Werk je browser bij

Zo te zien gebruik je een verouderde of niet ondersteunde browser.
Gebruik een recente versie van één van de volgende browsers voor een optimale werking van deze website

Download Chrome Download Firefox Download EdgeHistorische lezing - Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst

Na vijf jaar bezettingstijd komt in mei 1945 een einde aan de Duitse overheersing en is Nederland weer vrij. Dat geldt echter niet voor iedereen. NSB’ers, collaborateurs en Nederlanders die dienst nemen bij de Waffen SS worden direct na de bevrijding opgepakt en vastgezet in afwachting van hun proces. In de periode 1940-1945 zijn er ruim 300.000 Nederlanders die samenwerken met de bezetter. Ook diverse Noordwijkers sluiten zich aan bij de Duitsers en treden in Duitse dienst.

Met de titel Voor volk en vaderland? Noordwijkers in Duitse dienst geeft historicus Koen Marijt (Koen van Toen) een lezing over Noordwijkers die dienst nemen bij de Duitsers. Zij kiezen voor dienst bij de NSKK, de Waffen SS, de Kriegsmarine of een andere Duitse organisatie. Waarom kiezen sommige Noordwijkers er in bezettingstijd voor om in Duitse dienst te treden? Wat zijn hun beweegredenen? En waren zij allen lid van de NSB? Vragen die tijdens de lezing beantwoord zullen worden. Daarnaast komen ook de arrestaties van Duitsgezinde en het kaalscheren van ‘moffenmeiden’ als onderwerpen in de lezing naar voren.


AfficeWOII_132267665365178823_big.jpg

Lengte
2:00

Delen


Speeltijden (klik op de tijden om te kopen)

zaza 01 meimei 15:00